Skottpengar på bäver

300 kr.  Jakttid 1 okt – 15 maj

Glimtar från Hamra…….när historien plötsligt blir synlig.

Vem var då Olof Olsson?

Olof var bördig från Fågelsjö. Han var smed och gifte sig med Bergströms Kristina. Första gången de sågs var på kyrkbacken i Los. Olof var stilig och hade en röd halsduk på sig. ”Och det ska jag säja dej jänta att det var kärlek vid första ögonkastet” berättade Kristina för barnbarnet Ulla-Stina. Olof och Kristina gifte sig 1887. Deras två äldsta barn föddes i Fågelsjö. 1891 flyttade de till Hamra. De fick nio barn tillsammans, alla nådde vuxen ålder.
Den där ödesdigra dagen i slutet av augusti 1913 jobbade Olof på Vassberget. Sonen Daniel var med som hjälppojke, han skulle fylla 16 år om några veckor. Olof sprängde bort sten i ett dike, en av laddningarna detonerade inte. Han väntade länge men gick sedan fram för att se efter …och då small det…Olof omkom omedelbart. Daniel sprang över skogen till Rullbo efter hjälp. Kristina blev ensam med flera minderåriga barn. Lars, den yngste var bara tre år.
Sveaskog avverkade på Vassberget för några år sedan och planterade förra året. En uppmärksam medarbetare upptäckte då en märklig sten. Det var ett minnesmärke över en man som miste livet i en arbetsolycka på denna plats för 100 år sedan. Stenen hade nästan försvunnit i växtligheten, överlevt skogsmaskinerna och finns nu till allmän beskådan


Här förolyckades Olof Olsson från Hamra under arbete med dikessprängning år 1913 27/8
A.A. Andersson 1942


Här är Olof i sin krafts dagar. Precis när han skulle sätta sig framför fotografen upptäckte han ett hål på höger byxben och lade därför sin hand där för att dölja hålet.

I Olof och Kristinas hus i Hamra bor nu ett av deras barnbarns barn.
L.S.